אחד מהשלבים הראשונים בתהליכי פתיחת חברה או הקמת חברה הוא ההחלטה על סוג החברה שאותה בכוונתכם לפתוח. אם אינכם מתכוונים לתפקד כפרילנסרים או כחברה המושתתת על פעילותו של אדם אחד, שתי האפשרויות המוכרות ביותר שתעמודנה בפניכם תהיינה שותפות או חברה בע"מ. לכל אחת מהאופציות האלו יתרונות וחסרונות משלה, ומצבים שבהם היא הבחירה העדיפה מבין שתי האפשרויות.
חברה בע"מ – מהי ומה הם יתרונותיה?
חברה בע"מ הינה ישות משפטית הנפרדת מבעליה, ולכן, חובותיה של החברה בע"מ אינם עלולים להשפיע על נכסיהם האישיים של הבעלים. כלומר, במקרים בהם נקלעת החברה לבעיות כלכליות ולתביעות, בעליה יכולים להמשיך לישון בשקט משום שממונם ונכסיהם אינם מצויים בסכנה. קיומה של החברה כישות משפטית עצמאית נפרדת משפיע גם על אופן החייבות במיסוי והמיסים המוטלים על חברה בע"מ מחושבים ומחויבים בנפרד מאלה של הבעלים. בניגוד לשותפות, בעקרון, חברה בע"מ עשויה להיות מבוססת ומופעלת על ידי אדם אחד ויחיד שמסיבות אסטרטגיות (משפטיות, פיננסיות ואחרות) מחליט לבחור באופציה הקמת חברה בע"מ. לרוב, חברות בע"מ הן סוג ההתאגדות המועדף כאשר בכוונת המקים / המקימים לגייס הון ממספר משקיעים.
שותפות – מהי ומה הם יתרונותיה?
שותפות הינה סוג של התאגדות עסקית שבמסגרתה שני אנשים (או יותר מכך) מתאחדים במטרת השגת מטרה משותפת. שותפויות נוצרות, לרוב, כשלכל אחד מהצדדים יש "משהו" שלאחרים אין – הון, ידע, לקוחות, כישורים וכן הלאה. התאגדות זו ממלאת את צרכיהם של כל הנוגעים בדבר ומאפשרת להם לחתור יחד למטרתם המשותפת.
בניגוד לחברה בע"מ, בשותפות (למעט בשותפות מוגבלת) שותפים נחשבים כאחראים אישית לכל המתרחש במסגרת השותפות (הן מבחינת משפטית והן מהבחינה הפיננסית) ביחד ולחוד. כלומר, במקרים בהם שותפות נקלעת למצב של חוסר יכולת לפרוע חובות, נושי השותפות רשאים לתבוע (ואף עושים זאת במרבית המקרים) באופן אישי את כל אחד מהשותפים. גם מבחינת מיסוי נמצאת השותפות בנחיתות מול החברות בע"מ, וזאת, מכיוון (שלפחות כיום), המיסוי המשולם עבורה הוא גבוה יותר.
לרוב, שותפות תהיה צורת ההתאגדות המועדפת לניהול עסק במקרים בהם ההון הראשוני הוא הנקודה אשר פחות חשובה בעת ההקמה, בעוד האמון ההדדי שבין השותפים, החזון והמטרה המשותפת הם המצויים במוקד תשומת הלב של המקימים.
כיצד מחליטים?
בדומה לכל החלטה עסקית, גם ההחלטה על סוג ההתאגדות שמתאימה לכם יותר עוברת דרך למידת הנושא לעומקו, הבנת יתרונות וחסרונות של כל אופציה והתאמתה לצרכים הפרטניים שלכם. אם הינכם מתקשים בהחלטה זו (ובעצם, גם אם נדמה לכם שלא), אנחנו ממליצים להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום, שיסייע לכם לבחון את כל האספקטים השונים של הסוגיה ואת ההשפעות האפשריות (הישירות והעקיפות) שלהם עליכם באופן ספציפי.